En triangelformad separator som används som brödsmulor för att separera länkar.En triangelformad separator som används som brödsmulor för att separera länkar.
Webflow vs. WordPress (2024)

Webflow vs. WordPress (2024)

Webflow
En svart klocka-ikon som indikerar lästiden för ett blogginlägg om Webflow och SEO.
3
min läsning
17.11.2023

I 10 år har vi använt oss av WordPress för att bygga hemsidor. Det har funnits goda skäl till det, men nu har vi tagit steget till att istället skapa alla nya hemsidor i Webflow. Vi har tidigare talat om varför vi väljer Webflow och nu vill vi berätta hur dessa plattformar skiljer sig åt.

Även om Webflow och WordPress båda är utmärkta verktyg så skiljer de sig åt på flera viktiga punkter och erbjuder helt olika metoder för hur man bygger och underhåller hemsidor.

Men, innan vi börjar jämföra plattformarna vill vi först förklara vad WordPress och Webflow är.

Vad är WordPress?

Sedan dess lansering 2003 har WordPress varit den främsta plattformen för att bygga hemsidor. Det är en gratis plattform med öppen källkod som används av en bred användarskara för att skapa och hantera hemsidor. Det erbjuder ett användarvänligt gränssnitt och har ett aktiv utvecklarcommunity som skapar teman och tillägg för att anpassa en hemsidas utseende och funktionalitet. Många människor, oavsett deras tekniska färdigheter, har nytta av dess flexibilitet och möjligheten att publicera innehåll online. Sammantaget är WordPress ett populärt val för de som söker ett verktyg för att bygga såväl enkla som avancerade hemsidor.

Skillnaden mellan WordPress.com och WordPress.org

WordPress erbjuder faktiskt två olika sätt att bygga hemsidor: .org och .com. WordPress.org är mer lämplig för användare som vill ha fullständig kontroll över sin hemsida och är villiga att hantera tekniska detaljer. WordPress.com är enklare att komma igång med och kan vara ett bättre val för de användare som inte har mycket teknisk expertis och vill ha en enkel lösning för att publicera sitt innehåll på nätet (tex bloggar). I detta inlägg kommer vi att jämföra WordPress.org med Webflow eftersom båda erbjuder fler och mer avancerade funktioner till skillnad från WordPress.com.

Vad är Webflow?

Webflow lanserades 2013 och är en molnbaserad plattform som används för att hantera innehållet på en hemsida. Webflow använder sig av “No-Code”, och erbjuder ett visuellt webbdesignverktyg där du kan dra och släppa element på din hemsida, justera layout och design, samt skapa interaktiva funktioner utan att behöva skriva kod manuellt. Det som verkligen sticker ut när det kommer till Webflow är dess avancerade designmöjligheter. För en professionell webbdesigner är möjligheterna i princip ändlösa när det kommer till att designa unika, interaktiva och moderna hemsidor i Webflow.

WordPress vs. Webflow

Vi har alltså att göra med två olika plattformar som kan användas till att bygga hemsidor. Låt oss nu bli specifika och granska hur Webflow och WordPress skiljer sig åt när det kommer till användarvänlighet, designmöjligheter, SEO och säkerhet.

Användarvänlighet

Både WordPress och Webflow är relativt enkla att använda för att skapa hemsidor då du inte behöver kunna koda för att förverkliga dina idéer. WordPress är på vissa sätt mer intuitivt och det är enkelt att komma igång med att skapa och publicera sitt innehåll. Det erbjuder en överskådligt innehållhanteringspanel och du kan förändra utseendet på din hemsida genom att välja bland olika teman. Med WordPress kan du även lägga till plug-ins som underlättar arbetet med att bygga, redigera och underhålla din hemsida. Du kan alltså bygga en komplett fungerande hemsida utan att skriva någon kod. Med det sagt så är det fortfarande möjligt att koda själv om man föredrar det. Du har fortfarande full tillgång till hemsidans underliggande HTML, CSS, PHP och JavaScript. 

Med Webflow behövs inga plug-ins eftersom de direkt erbjuder alla verktyg du kan tänkas behöva. Webflow grundar sig på “No-Code” vilket innebär att all kod skrivs i bakgrunden medan du bygger din hemsida. Det är en aning svårare att komma igång med Webflow men när du väl satt dig in i dess gränssnitt och funktioner blir det tydligt vilken frihet plattformen erbjuder. Innehållhanteringspanelen på Webflow liknar den som återfinns hos Adobe vilket passar särskilt bra för webbdesigners. Webflow är även användarvänligt ur en hosting-aspekt eftersom du enkelt kan publicera din hemsida direkt från Webflow.

Designmöjligheter

När det kommer till designmöjligheter erbjuder WordPress en stor variation av teman och tillägg som du kan dra nytta av för att anpassa din hemsida. Det tillåter både nybörjare och erfarna användare att skapa vackra hemsidor utan mycket teknisk kunskap. Webflow erbjuder en mer flexibel och visuell designprocess, vilket tillåter finjusteringar på en mikronivå. Det ger dig möjligheten att skapa unika och skräddarsydda designelement, vilket gör det idealiskt för de som söker efter avancerad designfrihet och precision. Dessutom kan du med Webflow enkelt skapa imponerande animationer – någonting som är svårare att åstadkomma på andra plattformar. Med Webflow måste du inte heller förlita dig på teman från tredje part – varje element är noga utformat inom plattformen, vilket skapar en mer sammanhängande och enhetlig design.

SEO

Både Webflow och WordPress erbjuder verktyg för att implementera SEO-strategier och optimera hemsidan för sökmotorer. WordPress har ett stort utbud av SEO-plug-ins som gör det möjligt för dig att optimera din hemsida för bättre synlighet i sökmotorer. Webflow ger däremot en mer detaljerad kontroll över varje enskild sida och dess SEO-element. Det tillåter dig att finjustera och anpassa metadata, URL-strukturer och andra viktiga SEO-aspekter på en mycket detaljerad nivå.

Säkerhet

När det gäller säkerhet är regelbundna uppdateringar viktiga för att skydda WordPress-hemsidor mot sårbarheter. Webflow erbjuder en del av säkerhetsaspekterna på plattformen självt tack vare dess hosting på egna servrar. Det innebär att mycket av det tekniska underhållet och säkerhetsuppdateringar hanteras av Webflow själva, vilket ger en extra trygghet för användare som inte har tid eller kunskap att själva övervaka och uppdatera säkerhetsaspekterna.

Vilken plattform är bäst – Webflow eller WordPress?

Vi har som sagt valt att gå över till Webflow efter 10 fina år med WordPress. En skillnad mellan WordPress och Webflow är givetvis priset. Webflow är dyrare än WordPress. Men, som med allting annat, så måste man granska vad det är man faktiskt får för pengarna. Med Webflow är det enkelt att gå från idé till produkt och designa hemsidor som är unika, moderna och interaktiva.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.